Εύκολες συνταγές

Συνταγή σαλάτα γλιστρίδας με πλιγούρι

Σχετικά με τη συνταγή

Αυτή η απολαυστική συνταγή Σαλάτα Πλιγούρι με Πλιγούρι είναι ένα δροσιστικό και θρεπτικό πιάτο που συνδυάζει τις γήινες γεύσεις του σιταριού πλιγούρι με την τραγανή γεύση της γλιστρίδας και ένα απολαυστικό dressing λεμονιού. Είναι μια τέλεια επιλογή για όσους αναζητούν μια ελαφριά και υγιεινή επιλογή γεύματος. Η γλιστρίδα, γνωστή και ως “verdolaga”, είναι ένα φυλλώδες πράσινο λαχανικό γεμάτο με βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, καθιστώντας το μια εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή σας. Ο συνδυασμός της πικάντικης γεύσης της γλιστρίδας και της ξηρής υφής του πλιγούρι δημιουργεί ένα αρμονικό μείγμα που θα σας αφήσει να λαχταρήσετε περισσότερο.

Συστατικά

<πίνακας>

Συστατικά
Ποσότητα

Γλιστρίδα
2 φλιτζάνια

Πλιγούρι σιτάρι
1 φλιτζάνι

Αγγούρι
1

Ντομάτα
2

Κόκκινο κρεμμύδι
1/2

Φρέσκος μαϊντανός
1/2 φλιτζάνι

Χυμός λεμονιού
2 κουταλιές της σούπας

Ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας

Αλάτι
Για γεύση

Μαύρο πιπέρι
Για γεύση

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για να ετοιμάσετε αυτή τη νόστιμη σαλάτα γλιστρίδας με πλιγούρι, θα χρειαστείτε τα ακόλουθα εργαλεία και συστατικά:

  • Πανίδα κοπής
  • Μαχαίρι
  • Μπολ ανάμειξης
  • Μεζούρες και κουτάλια
  • Μεγάλο δοχείο με καπάκι
  • Σουρητήρι

Προετοιμασία

  1. Πλένουμε καλά τη γλιστρίδα κάτω από κρύο νερό. Αφαιρέστε τυχόν σκληρούς μίσχους και πετάξτε.
  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βάλτε το νερό να βράσει. Προσθέστε το πλιγούρι και μαγειρέψτε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, συνήθως περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
  3. Όσο ψήνεται το πλιγούρι, ψιλοκόψτε το αγγούρι, τις ντομάτες, το κόκκινο κρεμμύδι και τον φρέσκο ​​μαϊντανό σε μικρά, ομοιόμορφα κομμάτια.
  4. Μόλις ψηθεί το πλιγούρι, το στραγγίζουμε με ένα σουρωτήρι και το ξεπλένουμε με κρύο νερό για να κρυώσει. Αφήνουμε στην άκρη να συνεχίσει να στραγγίζει.
  5. Σε ένα μπολ ανάμειξης, συνδυάστε τη γλιστρίδα, τα ψιλοκομμένα λαχανικά και το παγωμένο πλιγούρι.
  6. Ρίξτε το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο πάνω από τη σαλάτα. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.
  7. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ενωθούν καλά.
  8. Αφήστε τη σαλάτα να καθίσει στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά για να ενωθούν οι γεύσεις.

Χρόνος προετοιμασίας

Ο χρόνος προετοιμασίας αυτής της συνταγής Γλιροψαλίδας με Πλιγούρι είναι περίπου 20 λεπτά. Αυτό περιλαμβάνει τον χρόνο που απαιτείται για να πλύνετε και να ψιλοκόψετε τα υλικά, να μαγειρέψετε το πλιγούρι και να συναρμολογήσετε τη σαλάτα. Ο χρόνος ψύξης στο ψυγείο είναι επιπλέον 30 λεπτά για να βελτιώσετε τις γεύσεις.

Προτάσεις αλλαγής συστατικών για vegans

Για τους vegan, αυτή η συνταγή είναι ήδη κατάλληλη ως έχει. Τα συστατικά είναι όλα φυτικής προέλευσης και δεν περιέχουν ζωικά προϊόντα.

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

  • Για να ενισχύσετε τη γεύση ξηρών καρπών του πλιγούρι, φρυγανίστε το σε στεγνό τηγάνι για λίγα λεπτά πριν το μαγείρεμα.
  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε κρυώσει εντελώς το μαγειρεμένο πλιγούρι πριν το προσθέσετε στη σαλάτα, καθώς βοηθά στη διατήρηση της τραγανότητας των άλλων συστατικών.
  • Προσαρμόστε τις ποσότητες χυμού λεμονιού και ελαιολάδου σύμφωνα με τις γευστικές σας προτιμήσεις. Μερικοί άνθρωποι προτιμούν μια ταγγερική σαλάτα, ενώ άλλοι μπορεί να προτιμούν μια πιο ήπια γεύση.
  • Μπορείτε ελεύθερα να προσαρμόσετε τη σαλάτα προσθέτοντας επιπλέον λαχανικά ή βότανα της επιλογής σας. Οι πιπεριές, η μέντα ή το αβοκάντο κομμένο σε κύβους μπορεί να είναι υπέροχες προσθήκες.
  • Σερβίρετε τη σαλάτα γλιστρίδα με πλιγούρι παγωμένη για μια δροσερή εμπειρία.

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

<πίνακας>

Θρεπτικό
Ποσό ανά μερίδα

Θερμίδες
180

Πρωτεΐνη
5 g

Παχιά
8g

Υδατάνθρακες
24 g

Ίνα
6g

Βιταμίνη C
30 mg

Βιταμίνη Α
1500 IU

Σίδερο
2 mg

Ασβέστιο
60 mg

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Για να σερβίρετε αυτή τη σαλάτα γλιστρίδας με πλιγούρι, τακτοποιήστε τη σε μια μεγάλη πιατέλα ή σε ατομικά πιάτα. Μπορείτε να το γαρνίρετε με πρόσθετα φρέσκα φύλλα μαϊντανού για ένα πόδι χρώμα. Αυτή η σαλάτα αποτελεί ένα ικανοποιητικό κυρίως πιάτο από μόνη της, αλλά μπορείτε επίσης να τη συνδυάσετε με κάποιο ψητό κοτόπουλο ή ψάρι για ένα πιο ουσιαστικό γεύμα. Επιπλέον, μπορείτε να το σερβίρετε μαζί με φρυγανισμένη πίτα ή ως συνοδευτικό για να συμπληρώσετε άλλα πιάτα εμπνευσμένα από τη Μέση Ανατολή.

Συνθήκες αποθήκευσης

Αν σας περισσέψει, φυλάξτε τη σαλάτα γλιστρίδα με πλιγούρι σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο. Θα παραμείνει φρέσκο ​​έως και 2-3 ημέρες. Πριν σερβίρετε τα υπολείμματα, δώστε στη σαλάτα μια καλή ανατίναξη για να ξαναμοιράσετε το dressing και τις γεύσεις.

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που χρησιμοποιούνται

Αυτή η σαλάτα γλιστρίδας με πλιγούρι δεν είναι μόνο νόστιμη αλλά και γεμάτη οφέλη για την υγεία. Ακολουθούν ορισμένα βασικά οφέλη των συστατικών που χρησιμοποιούνται:

  • Γλιστρίδα: Υψηλή σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, η γλιστρίδα προάγει την υγεία της καρδιάς και μειώνει τη φλεγμονή στο σώμα. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών και βιταμινών A, C και E.
  • Πλιγούρι Σιτάρι: Ως δημητριακό ολικής αλέσεως, το πλιγούρι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και παρέχει διαρκή ενέργεια. Περιέχει επίσης απαραίτητα μέταλλα όπως μαγγάνιο και μαγνήσιο.
  • Αγγούρι: Με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, τα αγγούρια ενυδατώνουν και βοηθούν στη διατήρηση της υγιούς επιδερμίδας. Είναι επίσης χαμηλές σε θερμίδες και αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης Κ.
  • Ντομάτες: Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά όπως το λυκοπένιο, το οποίο υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ορισμένων μορφών καρκίνου.
  • Κόκκινο κρεμμύδι: Τα κόκκινα κρεμμύδια περιέχουν κερκετίνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία από χρόνιες ασθένειες. Παρέχουν επίσης φυτικές ίνες και φυλλικό οξύ.
  • Φρέσκος μαϊντανός: Ο μαϊντανός είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Κ, η οποία παίζει ρόλο στην υγεία των οστών. Προσθέτει επίσης φρεσκάδα και γεύση στη σαλάτα.

Παρόμοιες συνταγές

Αν σας άρεσε αυτή η συνταγή Σαλάτα με Πλιγούρι, μπορεί να σας αρέσουν και αυτές οι παρόμοιες συνταγές:

  • Μεσογειακή κινόα σαλάτα με γλιστρίδα: Μια σαλάτα γεμάτη πρωτεΐνη που περιέχει κινόα, γλιστρίδα, ντοματίνια, τυρί φέτα και dressing με λεμόνι.
  • Σαλάτα Ταμπούλι: Μια παραδοσιακή σαλάτα της Μέσης Ανατολής που παρασκευάζεται με πλιγούρι σιτάρι, μαϊντανό, μέντα, ντομάτες, αγγούρια και ένα πικάντικο dressing λεμονιού.
  • Ελληνική σαλάτα με γλιστρίδα: Μια κλασική ελληνική σαλάτα με την προσθήκη γλιστρίδας, ελιών, τυριού φέτας, κόκκινων κρεμμυδιών και μιας απλής βινεγκρέτ.

Πηγές τροφίμων Έμπνευση για τη συνταγή

Αυτή η συνταγή αντλεί έμπνευση από διάφορες πηγές που γιορτάζουν τα φρέσκα και υγιεινά συστατικά. Μερικοί αξιόλογοι μάγειρες που επηρέασαν αυτή τη συνταγή είναι ο Ottolenghi, ένας διάσημος Ισραηλινό-Βρετανός σεφ γνωστός για τα ζωηρά και γευστικά πιάτα του εμπνευσμένα από τη Μέση Ανατολή και ο Samin Nosrat, ένας Αμερικανός σεφ και συγγραφέας τροφίμων που τονίζει τη σημασία της εξισορρόπησης των γεύσεων στη μαγειρική της. Συνδυάζοντας τις γαστρονομικές τους φιλοσοφίες και προσθέτοντας την προσωπική μου πινελιά, δημιούργησα αυτή την απολαυστική συνταγή Σαλάτα γλιστρίδας με Πλιγούρι που είμαι σίγουρος ότι θα απολαύσετε! Καλή όρεξη!

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button